Kotipuuhat flunssapotilaan kanssa
Jatkuvasta sairasvalittelustani on voinut jo ehkä päätellä, että meidän perheessä on jyllännyt jonkin sortin flunssainen kuumetauti. Vauvan kanssa flunssapäivät ovat tiuhempaa imettämistä (ja kahvilapullien poisjättämistä) lukuunottamatta hyvin samanlaisia normaalin arkipäivän kanssa. Isommalle lapselle, joka saa päiväkodissa arkisin paljon enemmän virikkeitä kuin sairaana kotona ollessaan, on pakko keksiä jotain puuhaa, sillä 5-vuotias ei jaksa pötkötellä sängyssä koko päivää, vaikka kuume huitelisi 39 asteessa 🙄 8-vuotias onneksi sairastaa vähemmän, mutta kun sairastuu, niin hän on sen verran kipeä, että mielellään köllöttelee silloin sängyssä ja kuuntelee äänikirjoja tai lukee Aku Ankkoja.
Mitä me sitten puuhaillaan kotona, kun kuumemittarin lukemat eivät mahdollista päiväkotiin menoa?
Pelailu tabletilla
Kun kuumelääkkeen potkaisua odotetaan, on meillä käytössä tabletti ja siihen ladatut pelit. Meillä 5-vuotias pelaa mieluiten Pikku Kakkosen sovellusta ja Hama Universea.
Netflix ja telkkari to the rescue
Jos pelaaminen ei kiinnosta, napataan kaukosäädin käteen ja katsellaan leffoja tai sarjoja. Netflixistä suosituimmat ohjelmat ovat My Little Pony, Otso ja sopulit ja Barbiet. Tässä vierähtää helposti tunti, joskus jopa toinenkin.
Askartelua Hama-helmillä
Kuumeen laskettua napataan usein oikeat Hama-helmet kaapista ja tehdään hahmoja yhdessä. Nyt, kun arjessa on mukana myös vauva, tekee 5-vuotias toisinaan Hama-helmistä hahmoja myös itsenäisesti.
Uppoudu lautapelien maailmaan
Meiltä löytyy kaapista vino pino helppoja ja nopeasti läpipelattavia lautapelejä, jotka kaivetaan esille, kun muu puuha alkaa tympiä. Syötä sikaa ja Muumi-lotto ovat meidän keskimmäisen lapsen suosikkeja. Myös muistipeli ja Inkan aarre löytyvät pelipöydältä tasaisin väliajoin.
Piirrellään ja väritellään
Meidän 5-vuotias mielellään piirtää ja värittää värityskuvia. Tätä varten meillä on kaapissa aina muutama erilainen puuhakirja, jota lapsi voi tehdä, kun on tylsää. Viime kerralla keksimme piirtää isolle paperille molempien käsiä mallina pitäen omat kädet ja niihin kynnet, jotka koristelimme yhdessä eri kuvioilla ja väreillä. Ikäänkuin olisimme lakanneet kynnet 😄 tätä olisi voinut tuunata vielä pidemmälle piirtämällä kädelle vaikka rannerenkaat/sormuksia/kellon jne.
Taikahiekka, jokaisen vanhemman paras kaveri
Silloin, kun itse kaipaan hetken hengähdystuokion, ehdotan lapselle usein leikkihetkeä taikahiekan kanssa. Levitän silloin askartelualustan pesuhuoneen lattialle ja nostan taikahiekat ja muotit alustan päälle. Alusta kannattaa olla sen verran suuri, että myös lapsi mahtuu istumaan alustan päälle. Kun leikit on leikitty, kerätään taikahiekat takaisin omaan pussiin, karistetaan vaatteista ja muoteista ylimääräiset hiekat alustalle ja imuroidaan alusta. Tällä tavoin sotku on oman kokemukseni mukaan kaikista pienin.
Essut esiin ja leivotaan
Toisinaan, kun jauhopeukalo alkaa ilmoitella itsestään, saatamme leipoa yhdessä jotain helppoa. Seuraavana työlistalla on valmiista raakapakastetuista pullista kustomoidut mustikkarahkapullat. Törmäsin reseptiin viikolla Instagramin puolella, mutta en kuollaksenikaan enää muista tiliä, jossa se oli.
Mars, mars ulos!
Lopuksi, kun lapsi ei enää ole kuumeinen, siirrymme jatkamaan sairastupapuuhia ulos. Käymme lyhyillä kävelylenkeillä, piirtelemme katuliiduilla ja notkumme lähileikkipuistossa. Onneksi sairaspäivät eivät kestä montaa vuorokautta, joten puuhasteltavaa ei tarvitse olla kovin paljon. Silti joka kerta, kun huomaan, että lapsi alkaa niiskuttaa, tulee tunne, että miten me saadaan kulutettua kaikki se aika taas kotona neljän seinän sisällä.
/Me kaksi ja lapset
Kommentit
Lähetä kommentti